22 Apr

Tænker man over hvad man giver af oplysninger, når det foregår på nettet?

Virksomheder i dag, gør godt brug af persondata, for at lave statistiker over deres salg og marketing. Det er en genialt måde, at få et indblik på, hvor man som virksomhed skal ligge sine ressourcer. Men hvor meget tænker vi over hvilke oplysninger vi giver disse virksomheder og ligger vi overhovedet mærke til at giver dem?

Skærmbillede 2017-04-22 kl. 11.42.36

 

Jeg trådte ind til et spændende foredrag, omkring persondata og den nye lovgivning, som snart træder i kraft. Foredraget henvendte sig til store virksomheder og personligt havde jeg svært ved, at relatere til det, når man ingen virksomhed havde. Men under selve foredraget, kom jeg til at fokusere på et andet område. Rasmus Lund, som holdte foredraget nævnte et eksempel, som at sportsmaster kan se, om man foretrækker Nike eller Adidas, når man træder ind i deres butik, via vores mobil, som er koblet på Wi-Fi. På det tidspunkt, kom jeg til at tænke på, at der nok var en masse andre, som havde oplysninger om mig.

Fordi det måske ikke altid, at man som brugere tænker over hvad der står, når man vinkler af til, at man giver samtykke eller erklærer, at man har forstået det som er skrevet. Det har man ikke altid tålmodighed til og vi er måske ikke så gode til at skelne imellem virkeligheden og nettet. Alt skal gerne foregå hurtigt og nemt på nettet i forhold til virkeligheden, hvor vi måske tænker lidt mere over hvad vi gør.

Her gav Rasmus et godt eksempel. – Forestil dig, at du står ved en bager og er ved at købe nogle dejlige lune rundstykker. Du er ved at hive dit dankort frem, imens bageren lige nævner, at du skal give din e-mail, før du kan gennemføre betalingen. Hvis man stod i denne situation, vil man måske reagere underligt på bageren, men hvis det havde været på nettet, havde der ikke været så mange overvejelser.

Også igennem selve mobilen, er der mange oplysninger. Selv når du har slået lokalitet til på din mobil, så ville du kunne se, hvor du har gået henne hele dagen og måske popper der en mail om i din indbakke, fra den butik du lige har besøgt, som gerne vil have din anmeldelse af butikken.  Måske føler man sig ikke overvåget, fordi man ikke tænker over det, for hvis det nu var en mand, som forfulgte dig i stedet for telefonen, så ville man nok reagere anderledes, men i princippet er det samme funktion.

Rasmus gav et fantastisk billede af, hvad en lovgivning er til for. Hvis man ikke er interesseret i, at der befinder sig nogle oplysninger på nettet omkring en, har man altid ret til at vide hvilke oplysninger og at få dem slettet. Selvfølgelig er dette ikke en opfordring til, at slette alle oplysninger. Mange virksomheder bruger jo disse oplysninger til, at forbedre sin virksomhed, for netop at tilfredsstille dine behov og deres service. Men det er mere generelt tænkt, at man måske burde tænke noget mere over, hvordan man agere på nettet, da der også sidder nogle svindler ude bag skærmene, som gerne vil bruge oplysningerne i ond tro. Personligt har mit syn ændrede sig lidt, og jeg vil måske tænke lidt mere over, om det er en troværdig side, inden man giver sine oplysninger og gøre nogle flere overvejelser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *