Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/c/2/b/multimediedesigner.dk/httpd.www/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/c/2/b/multimediedesigner.dk/httpd.www/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/c/2/b/multimediedesigner.dk/httpd.www/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756 Et stykke med personoplysninger, tak! | Multimediedesigner.dk
23 Apr

Et stykke med personoplysninger, tak!

Forestil dig en rolig søndag morgen. Du er på vej til bageren efter morgenbrød og kage. Du har valgt de sædvanlige birkes og skagenslappere samt den altid lækre kanelstang, som stadig er lun fra ovnen. Du står klar med betalingen, men bagermesteren vil ikke nøjes med penge. Han kræver også, at du udleverer din email og fødselsdato, før handlen kan gå igennem. Ville du sige ja til det?

data

Digitale fodspor
Når vi i dag bevæger os rundt på internettet efterlader vi os et hav af digitale fodspor. Hvad enten vi opretter en konto hos ASOS, bestiller tid hos lægen eller liker sider på Facebook, efterlader vi oplysninger om os selv uden at tænke over det. At trykke ok til cookies, angive vores email eller sætte flueben i ”terms and conditions” er efterhånden noget, vi er så vant til, at vi gør det uden så meget som at blinke. Men hvad er det egentlig, vi siger ja til, og hvorfor er vi på internettet så ukritiske?

Blev vi bedt om at udlevere lignende personlige oplysninger ude i den fysiske, ”virkelige” verden, ville de fleste af os højst sandsynligt stoppe op, tænke en ekstra gang og være kritiske. Vi ville undre os og stille spørgsmål. ”Hvorfor har du dog brug for min email og fødselsdato, bagermester – hvad skal du med det?”

Lovgivningen til undsætning
Persondata er efterhånden et ord, der er i den seneste tid er begyndt at komme på manges læber. Det var også emnet onsdag d. 19. april til arrangementet ”Er din virksomhed klar til de skærpede persondataregler?” i forbindelse med Internet Week 2017. Her holdte bl.a. advokat Rasmus Lund fra Delacour oplæg om selvsamme emne. Al den snak om persondata skyldes, at der om ca. et år træder en ny datalov i kraft. Reglerne bliver med den nye lov skærpet, og det får betydning for både virksomheder såvel som privatpersoner, idet der kommer et større fokus på indsamlingen og anvendelsen af private oplysninger.

Om end ordet datalovgivning kan lyde en smule tørt, skal vi som privatpersoner være taknemmelige for den. Den nye lovgivning sikrer nemlig, at virksomhederne ikke længere kan jonglere rundt med vores persondata, uden at der er et reelt sagligt formål med det. Det er en positiv udvikling, og måske al den snak om persondata kan få os til at være bare en smule mere kritiske ude i det store cyberspace.

Og nu hvor vi er ved emnet, hvor mange har så egentlig fat i dine oplysninger – store som små? Det tror jeg de færreste af os kan svare på. Med de nye love bliver der nu fokus på den tidsbegrænsede opbevaring af persondata. Så en eller anden dag, vil dine data blive slettet i systemerne efter endt samarbejde eller brug – heldigvis!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *